Még ma építsd meg a hagyatékodat

2017-07-12
823 megtekintés

Hogyan haladsz a hagyatékod építésével? Ahogyan Bill Hybels gyakran emlékeztet bennünket, “A vezetők felelőssége, hogy az embereiket az egyik helyről továbbmozdítsák a következőre.” Azonban ez az utazás önmagában nem a vezetők történetének a végét jelenti. Az örökségünk azon múlik, hogy mit mondanak az emberek a munka elvégzése után.

Örökségünk háromféle lehet.

Az emberek kedves dolgokat mondanak rólunk, kellemetlen dolgokat mondanak rólunk, vagy éppen semmit nem mondanak rólunk.

Ezek közül az egyik a te örökséged. Hogy ez mennyire lényeges, az a személyes álláspontunktól függ. Ami azonban nem vitatható, az az, ahogyan a vezető a saját hagyatékát építi mégpedig naponként.

Nem a holnap, hanem a ma határozza meg az örökségünket. Annyi nappal megsokszorozva, amennyivel Isten jónak látja, hogy nekünk adjon. Emersont idézve:

Az évek elmondanak egy történetet, melyet a napok sosem ismernek.

Minden cselekedet, amit megteszünk vagy éppen nem teszünk meg a saját vezetői történetünk és így örökségünk részévé válik. A kérdés tehát: ennek a történetnek mi az írói szeretnénk lenni, vagy mindent a véletlenre hagyunk? Azt gondolom, hogy mindannyian a saját kezünkkel szeretnénk létrehozni örökségünket. Amennyiben ez így van, íme néhány jó tanács a mához:

Mindenki számít – Amilyennek az embereket látjuk, befolyásolja azt, ahogyan bánunk velük. Mindenkinek, akivel érintkezésbe kerülünk, megvan a saját talentuma, ajándéka, erőssége és gyengesége. Vajon képesek vagyunk-e úgy tekinteni rájuk mint akik a Teremtő egyedi alkotásai? Ha igen, akkor a megbecsülés, méltóság és tisztelet a megfelelő bánásmód. Én azért imádkozom, hogy az embereket Isten szemén keresztül láthassam.

Minden döntés számít – Életünk során ezer és egy ítélkező döntést hozunk. Számításba vesszük a tényeket, a lehetőségeinket, felbecsüljük a következményeket és a döntéseink potenciális hatásait, majd meghozzuk magát a döntést. Ezek között lesznek jó illetve rossz döntések. Azonban minden egyes döntésünk a hagyatékunk része.

Az idő számít – A vezetők legértékesebb erőforrása az idő. Ahogyan az időnk felett sáfárkodunk az megmutatja, hogy mik a prioritásaink illetve mi a szenvedélyünk. Minden feladatunk, amivel időt töltünk, vezetői energiát termel. Ha ma perceket fektetünk egy kérdésbe, annak hetek, hónapok vagy évek múltán hatalmas hatása lehet. A zsoltáros felszólít bennünket arra, hogy “számláljuk napjainkat.” Nem tudjuk, hogy mennyi napot kapunk még.

A pillanatok számítanak – Minden bizonnyal az örökségünket a nagyobb stratégiai döntések jobban befolyásolják. De nem szabad a szemünk elől téveszteni a látszólag aprónak, vagy jelentéktelennek tűnő pillanatainkat. Ezek talán nem tesznek ki az életünkből egész fejezeteket, de több oldalt és több bekezdést foglalnak magukba. Például egy váratlan lehetőség, hogy valakiért imádkozzunk; az üzenetink vagy bátorító szavaink, amelyeket megoszthatunk másokkal; vagy annak a lehetősége, hogy segítséget nyújtsunk egy szükségben lévőnek. Ezek ugyan mind a stratégiai tervünktől távol állnak, de mégis olyan pillanatok, melyek a hagyatékunkat formálják.

Ahogyan idősödöm, annál jobban meggyőz a zsoltáros:

Ez a nap az, amelyet az Úr rendelt; örvendezzünk és vigadjunk ezen!” (Zsoltárok 118,24)

Ez az a nap… nem holnap, nem a következő hét, vagy a következő hónap. A mai nap az Ő ajándéka számunkra. Az imádságaimat, az erőfeszítéseimet mind a jó sáfárkodás kellene, hogy irányítsa. Ez az egyetlen olyan terv, ami az örökségünket biztosítja.

Az én stratégiám mélyen azon a hiten alapszik, hogy amikor majd megállok Őelőtte, a “szép munkám” eredménye azon napok számától fog függeni, amelyeken “hű voltam.”

Mit tehetsz te ma, hogy az örökségedet építsd?

Mark Miller  a Chick-fil-A gyorsétteremláncnál kezdte a karrierjét órabéres munkatársként. Jelenleg a cég elnökhelyettese.

Több sikerkönyvet írt, például a A titok – Amit a nagy vezetők tudnak és tesznek című művet  Ken Blancharddal adta ki. Mark sokat utazik, vezetőket bátorít és tréningez. 20 éve vesz részt a GLS konferenciáin. Legutóbbi könyve a „Leaders Made Here” (magyarul nem jelent meg, fordítás: A vezetők itt születnek), márciusban jelent meg és az alábbi linken rendelhető meg. 

Címkék: , ,