Sebezhetőségünk felvállalása – Dr. Brené Brown

2017-09-12
1486 megtekintés

A kockázat sok formája ismert. Van, hogy egy új munkahelyi kezdeményezés vagy projekt formájában jelentkezik. Van, hogy kapcsolatainkkal áll összefüggésben – például egy új kapcsolat kezdeményezésekor vagy egy jóbarátunkkal szembeni őszinte megnyilvánulásunkban. De a kockázat minden formája mögött van egy közös pont: sebezhetőségünkből fakad. Ez pedig Brené Brown (GLS 2013, 2015) Bátraké a boldogság című könyvének egy idézetére emlékeztet bennünket.

Az a felfogás, hogy a sebezhetőség gyengeség, a legszélesebb körben elfogadott és legkockázatosabb téveszme. Ennek hatására megvédjük magunkat a sebezhetőség érzésétől, nem akarunk túl érzelmesnek tűnni, vagy éppen másokat elítélünk, mert kevésbé képesek vagy kevésbé hajlandóak az érzelmeiket leplezni. Ahelyett, hogy tisztelnénk és értékelnénk azt a bátorságot, ami a sebezhetőség felfedése hozhat, a saját félelmeink és negatív érzéseink alapján ítélkezünk és kritizálunk.

A sebezhetőség se nem jó, se nem rossz: nem olyan valami, amit mindig egy sötét érzésként, vagy éppen pozitív tapasztalatként tartunk számon. A sebezhetőség minden érzelem és érzés alapja. Érezni azt jelenti, hogy sebezhetőek vagyunk. Ha azt gondoljuk, hogy a sebezhetőség egy gyengeség, akkor azt gondoljuk, hogy érezni is gyengeség. Ha érzelmi életünket kizárjuk az életünkből, mert attól tartunk, hogy túl sokba fog kerülni, akkor eltávolodunk mindattól, ami célt és jelentést ad az életünknek.

Sebezhetőségünk elutasítása gyakran olyan rossz érzésekből fakad, mint például a félelem, a szégyenérzet, a gyász, a szomorúság vagy a csalódottság. Ezek sötét érzelmek, amikről nem akarunk beszélni, annak ellenére, hogy nagyban befolyásolják azt, ahogyan élünk, szeretünk, dolgozunk, illetve vezetünk. Amit a legtöbben nem értünk és évtizedekbe telik, mire megtanuljuk, az az, hogy a sebezhetőség az érzelmeink és tapasztalataink bölcsője, ami után vágyódunk. Mélyebb, értelmesebb életet szeretnénk élni. A sebezhetőség a szeretet, a hovatartozás, az öröm, a bátorság, és a kreativitás bölcsője. A remény, az empátia, a felelősségre vonhatóság és a hitelesség forrása. Ha tisztábban szeretnénk látni a célunkat, vagy mélyebben megérteni a lelki életünket, az út a sebezhetőségen át vezet.

Mindez nehezen hihető, különösen akkor, ha a sebezhetőséget és a gyengeséget egymás szinonimájaként használtuk eddig. Számomra a sebezhetőség bizonytalanságot, kockázatot és érzelmi kiszolgáltatottságot jelent. Ezen definíció alapján gondolkodjunk a szeretetről. Minden nap felkelünk és szeretünk valakit, aki vagy viszonozza az érzéseinket, vagy nem. Ő az, akinek a biztonságát nem tudjuk garantálni, aki talán az életünk része marad, de lehet, hogy minden figyelmeztetés nélkül elhagy. Aki talán a halálig hű marad, de lehet, hogy holnap elárul – ez a sebezhetőség. A szeretet bizonytalan. Felettébb kockázatos. Szeretni valakit érzelmileg kiszolgáltatottá tesz. Igen, ez ijjesztő, igen, ez utat nyit a fájdalomnak. De el tudod képzelni az életedet anélkül, hogy szeretnél, vagy hogy szeretnének?

Alkotásaink, írásaink, fényképeink, ötleteink megosztása a világgal anélkül, hogy biztosítanának arról, hogy ez másoknak tetszik és értékelik – ez is sebezhetőség. Életünk örömteli pillanataiba való elmerülésünk, tudva azt, hogy azok mulandóak, vagy ha a világ azt mondja, hogy ne legyünk túl boldogok, nehogy katasztrófát idézzünk ezzel elő – ez a sebezhetőség egy intenzív formája.

Előbb említettem a kockázatot, miszerint az érzelmeinket gyengeségként kezeljük. A harag kivételével (ami egy másodlagos érzelem, ami csupán társadalmilag elfogadható maszkként szolgál a sok más, sokkal összetettebb mögöttes érzelmeink elfedésére) folyamatosan veszítjük el az érzelmeinket, és így a sebezhetőségünk iránti toleranciát is.

Csak akkor tudunk elszakadni attól, hogy a sebezhetőségre gyengeségként gondoljuk, ha rájövünk, hogy összezavarodtunk a hibás és a korlátozott érzéseinkben. Ha meg akarjuk gyógyítani az érzelmi életünket és újra lelkesedni akarunk, akkor meg kell tanulnunk, hogyan valljuk be magunknak a sebezhetőségünket és hogyan kezeljük az ezzel kapcsolatos érzéseinket. Néhányunk számára ez újdonság, mások számára ismétlés. A kutatásom megtanított arra, hogy a legjobb kezdet a sebezhetőség meghatározása, elismerése és megértése.

Dr. Brené Brown 13 éve kutatja a sebezhetőség, bátorság, értékesség és szégyen fogalmait. 2010-es TEDx Houston előadásában A sebezhetőség erejéről beszélt, ami több, mint 18 millió nézővel a top 5 TED előadás között van. Két New York Times bestseller írója, a Bátraké a boldogság (magyarul a Bookline kiadásában jelent meg)  és a The Gifts of Imperfection (Tökéletlenség ajándéka – magyarul nem jelent meg). Legújabb könyve, a Bátraké az erő (magyarul a Bookline kiadásában jelent meg ) azt vizsgálja, hogy a bukás, hogyan ösztönzi a bátorságot. 

Címkék: , ,