Háromszor is kételkedtem önmagamban, de leküzdöttem a kételyt

2017-10-10
1239 megtekintés

Minél nagyobb egy elhívás, annál inkább kételkedünk önmagunkban. Tony Dungy (GLS 2010) egy nagyon személyes hangvételű posztjában arról ír, hogyan kerekedett felül az önbizalomhiányán a vezetői útjának egy kritikus pontján.

Az önbizalomhiány természetes, különösen egy új helyzetben. Még a legnagyobb önbizalommal rendelkező embereknél is vannak olyan pillanatok, hogy az önmagukban való kételkedés teljesen megbénítja őket. Hála Istennek nekem olyan szüleim voltak, akik belénk nevelték azt a bizalmat, miszerint Isten mindenben tud segíteni. De a szeretetnek és bátorításnak ezzel a biztos alapjával is nehézséget okozhat a megfelelő önbizalom új kihívások esetén. Ez történt velem is.

Három fontos esetben kellett leküzdenem az önmagamban való kételkedést.

  1. Amikor egyetemre mentem

Elsőéves egyetemistaként azt gondoltam, hogy jó sportoló és jó tanuló vagyok, de aztán ezt megkérdőjeleztem önmagamban. Azon gondolkoztam, hogyan fog mindez menni. Vajon képes leszek az elődeim eredményét hozni, vagy kudarcot vallok?

  1. Amikor az NFL-ben kezdtem játszani

Egyetem után a jó eredményekkel rendelkező Pittsburgh Steelers-be hívtak játszani. Az önmagamban való kételkedés megint előjött. Ugyanazok a gondolatok árasztottak el, mint az egyetem elején. Meg tudom csinálni? Elég jó leszek?

  1. Amikor edző lettem

Tizenöt évvel később lehetőséget kaptam edzősködni a Tampa Bay Buccaneers csapatánál. Az ismerős gondolatok megint jöttek: Fog ez működni? Képes vagyok erre? Tudom, hogy kell csinálni? Ezek a gondolatok csak felerősödtek az első öt meccsünk elvesztése után.

Két dolog segített legyőzni a kételkedésemet

  1. Arra koncentráltam, ami az én irányításom alatt állt: Előszöris édesanyám tanácsa segített. Azt mondta nekem, hogy ne azon aggódjak, amibe nincs beleszólásom. Ehelyett koncentráljak azokra a dolgokra, amiket befolyásolhatok és legjobb tudásom szerint dolgozzak azokon. Arra bátorított, hogy ha ezeket teszem, akkor minden rendben lesz. Az elbizonytalanodás időszakában mindig emlékeztettem magam arra, hogy az ő tanácsára figyeljek.
  2. Függjek Istentől: A második kapaszkodóm az Istentől való függés. Mindig, amikor önmagamban kételkedem, imádkozom és függetlenül az eseményektől bízom Istenben.

Ez a két dolog segített nekem leküzdeni az önbizalomhiányomat.

Te kételkedtél valaha önmagadban? Mit tettél ellene?

Tony Dungy  több New York Times sikerkönyv írója, például a Quiet Strength, Uncommon, and The Mentor Leader könyveké (magyarul nem jelentek meg). Az ő vezetése alatt nyerte meg az Indianapolis Colts csapata a Super Bowl-t (amerikai futball kupa) 2007-ben. Ő volt az első afro-amerikai edző, akinek ez sikerült. Dungy több szervezetet is támogat a munkájával, például az All Pro Dad kezdeményezést. 2009-ben vonult nyugdíjba az edzői munkájából, azóta az NBC fociműsorának tévés elemzője. Feleségével, Laurennel 31 éve házasok és 9 gyermekük van. Ez a poszt eredetileg egy videóval együtt itt  jelent meg.

Címkék: , ,