Ugorj fejest az ismeretlenbe – a komfortzóna elhagyása

2017-10-12
1631 megtekintés

Mikor vetted utoljára a bátorságot, hogy az általános véleménnyel szemben Istenben bízz?

A szervezeti kockázat mindig valami biztos, kényelmes feladásával kezdődik. Az nem okoz nagy idegességet, ha valami olyan dolgon változtatunk, ami már eleve nem működött. Ellenben, ha egy működő dolgot változtatunk valami fontosabb érdekében – ez a valódi kockázat forrása. Ebben az esetben az emberek visszahúzódnak, az eredmények eleinte romlanak. És mindenki aggódva szemléli, mi fog történni.

A jó hír az, hogy nem kell egyedül viselnünk a kockázatokat.

A kockázatra Isten hív el minket, hogy azokon keresztül vezessen.

Gondoljuk el, hogyan érezhette magát Józsué, amikor Isten Izráel vezetésére hívta őt kimozdítva a komfortzónájából. 40 éven át a pusztai életről tanultak, majd ezután Józsué a népet egy indokolatlan helyzetbe vezette – megpróbáltak átkelni egy folyón áradás idején. A Józsué 1-3 három alapelvet juttatott az eszembe:

  1. A bizonytalanság megköveteli a bátorság kultúráját:

Isten Józsuénak adott parancsa, melyet Józsué közvetített a népnek, nagyon egyszerű volt: “Légy erős és bátor!” Ha egy kockázatvállaló vállalatot vezetsz, akkor létre kell hoznod egy olyan munkahelyi kultúrát, mely a bátorságot támogatja az emberek között.

  1. A bizonytalanság megköveteli az általános véleménnyel való szembefordulást:

Sok gyülekezet hisz abban, hogy minden tagnak van beleszólása minden egyes döntésbe. De ez nem biblikus vezetési elv. Józsué egy board ülést sem hívott össze, illetve sosem csinált szavazást. Követte Istent és Őbenne bízott minden konszenzus nélkül.

  1. A bizonytalanság megköveteli a bizalmat Istenben:

Isten egyetlen parancsa az volt, hogy álljanak bele a Jordánba a papok a frigyládával. Attól kezdve Józsué biztosította az embereket arról, hogy Isten cselekszik. Vezetőként Isten vezetését kell követned bízva Őbenne az eredményekért.

Te is elzárkózol a kockázatvállalástól a saját komfortzónád érdekében?

Ha már régóta nem kockáztattál semmit, valószínűleg kialakítottál a szervezetedben egy komfortzónát. Ezt úgy tudod azonosítani, ha minden tettedet az alábbi négy kategória egyikébe sorolod:

  1. A múlt: Olyan termékek vagy szolgáltatások, melyekkel a már meglévő fogyasztókat éred el alacsony eredménnyel. Sok szervezet hívja ezeket “szent teheneknek.” Ha vannak ilyenek körülötted, ideje kiírtani őket.
  2. A mag: Ez a múlt ellentéte. Magas eredményű termékek, amelyekkel új fogyasztókat érsz el. A mag minden vállalkozó álma. De nem lehet a magot elérni anélkül, hogy a “jövőn” átmennénk.
  3. A jövő: A jövő mindig azzal kezdődik, hogy a termékekkel vagy szolgáltatásokkal az új fogyasztókra koncentrálsz. Az eredmény alacsony, hiszen csak most vezeted be őket, és folyamatosan dolgozol rajtuk. De amint ezeket a változásokat létrehozod, a jövő lendületbe jön és a mag részévé válik. Annak érdekében, hogy valami “jövő” legyen, mind egyházi, mind vállalati szinten az új fogyasztókat kell előnyben részesíteni.
  4. A komfortzóna: ez a kategória a legmegtévesztőbb. Olyan termékeket, szolgáltatásokat tartalmaz, melyek magas eredménnyel járnak a meglévő fogyasztók körében. Egy ideig úgy tűnhet, mintha a siker örökké tartana. De idővel a kultúra megváltozik, jobb ötletek, megoldások jönnek elő, és a meglévő fogyasztók valami jobbat keresnek.

A komfortzóna végül mindig kudarcot eredményez.

Ismerek egy vezetőt, aki összekeverte a komfortzónát a hosszú távú sikerrel. A már meglévő módszereibe fektetett be a még nagyobb eredmény érdekében. De a komfortzónában pont az ellenkezője történt. Minél nagyobb a befektetés, annál gyengébb az elért eredmény. Ez a stratégia gyakorlatilag a „komfortzóna” állapotát a „múlt” állapotába tolta. Általában ekkor szembesülnek a vezetők azzal, hogy beragadtak. De az igazság az, hogy végig be voltak ragadva – ez a beszorultság kényelmes és azt az érzést kelti, hogy a kockázat nem is szükséges.

A kockázat ma a jövőt preferálja, hogy egy jobb holnap épülhessen.

A jól bevált termékektől való elmozdulás a jövő eredményei érdekében az egyik legkockázatosabb lépés, amit egy vezető tehet. Józsué számára ez egy olyan döntés volt, mellyel biztos talajt adott a jövő generációja számára, akik így gyarapodni tudtak az Ígéret Földjén. Lelkipásztorként nehéz döntés feláldozni a jelenlegi hívők preferenciáját a még meg nem tértek érdekében. Üzleti vezetőként nehéz döntés csalódást okozni néhány meglévő ügyfélnek új fogyasztók megnyerése érdekében. Nagyon bátor dolog azt mondani, hogy “A múltunktól függetlenül a jövőt előnyben részesítjük.”

A szervezetedben milyen kérdések vannak jelenleg a komfortzóna területén?

Kérdezted már Istent arról, hogy Ő mit szeretne, milyen kockázatot vállalj most?

Tony MorganThe Unstuck Group szervezet stratégiai igazgatója. Ez a szervezet gyülekezeteknek segít abban, hogy hatásuk növekedjen, mégpedig a vízió, a stratégia és az aktivitások meghatározásában. Tony 14 évig volt a West Ridge Church (Dallas,USA), a NewSpring Church (Anderson, USA) és a Granger Community Church (Granger, USA) szenior vezetői csapatának tagja. Több írása olvasható a TonyMorganLive.com oldalon.

 

Címkék: ,