4 stratégia a kritika profi kezeléséhez – T.D. Jakes püspök

2017-11-12
1184 megtekintés

Senkinek sincs 100%-os látása arról, hogy a viselkedése milyen hatással van másokra – és senki nem szereti hallani a gyengeségeit vagy hiányosságait. Így nagyon fájdalmas lehet, amikor visszajelzést kapunk másoktól – akár segítség, akár bántás ennek a célja. A magabiztosságunk vagy bizonytalanságunk szintjétől függően értelmezhetjük úgy, hogy szükségünk van fejlődésre, vagy éppen a félelmeink igazolásaként rájövünk, hogy valamiben nem voltunk jók. Meg kell tanulnunk, hogyan fordítsuk javunkra a visszajelzéseket.

Próbáld ki ezt a négy stratégiát a nem éppen kellemes visszaigazolások kezelésére:

  1. Ne szakítsd félbe a bíráló egyént magyarázattal vagy bocsánatkéréssel. Hagyd, hogy a testbeszéded jelezze, hogy te kész vagy meghallgatni mindent, amit mondani akar neked. Tartózkodj az önelégült vigyorgástól, a szemforgatástól vagy szkepticizmus kifejezésétől. Inkább próbálj meg bólogatni, amely egyszerűen csak annyit mond:”Hallgatlak” és nem azt, hogy “egyetértek”. Nézz egyenesen a beszélő szemébe és tisztázó kérdéseket tegyél fel. Ez az építő kritizálót bátorítani fogja, hogy nyugodt maradjon. Ne arra koncentrálj, hogy hogyan fogsz visszavágni; egyszerűen csak hallgass. Készségesen. Figyelj, hogy meglásd a mögöttes indítékokat. Néhány ember egszerűen csak élvezi, hogy kritikus lehet és csak akkor érzi jól magát, ha másokat bánthat.
  2. Keresd az igazság lényegét. Általában van némi igazságalapja a kritikának – különösen, amikor azt nem egy embertől hallod. Próbálj nem védekező álláspontot felvenni. Tudd, hogy a védekezés általában annak a kifejezése, hogy ellenállunk az igazság okozta fájdalomnak. Soha ne félj az igazságtól, meg fog szabadítani, ha magadhoz öleled.
  3. Tanulj meg új viselkedési formákat. Kérd a szembenálló fél tanácsát a fejlődéshez. A taníthatóság az érzelmi érettség, az alázat és bölcsesség mutatója. Van egy régi mondás: “Intsd meg a bölcset és még bölcsebb lesz”.
  4. Ne foglalkozz “alaptalan” kritikával. Egyszerűen csak ennyit mondj: “Köszönöm a véleményedet.” Úgy kell kezelned a visszajelzést, mint mikor szálkás halat eszel; megeszed a húst (hasznos) és ott hagyod a szálkát (haszontalan). “Ne tölts időt a próbával az előadás után”. Ne feledd, nem tetszhetünk mindenkinek.

Döntsd el, hogy nem fogod akár az építő, akár a romboló kritikának hagyni, hogy megbántson, lerombolja a magabiztosságod vagy ellopja az örömöd. Inkább, határozd el, hogy lépcsőfokként használod azt egy fényes jövő felé.

T.D. Jakes püspök (GLS 2004,2010,2016) látásokkal bíró, provokatív gondolkodó és vállalkozó, aki vezető pásztorként szolgál a Potter’s House humanitárius szervezetben és 30 ezer főt számláló gyülekezetben. A Time magazin Amerika legjobb prédikátorának nevezete. Filmeken, TV-műsorokon, rádión keresztül éri el az embereket, ezek között szerepel a legutóbbi New York Times bestseller, a Destiny, a Step Into Your Purpose (Végzet, lépj a célodba – magyarul nem jelent meg) és legújabb filmje a Miracles From Heaven (Mennyei csodák) Jennifer Garner főszereplésével. Az eredeti poszt a TDJakes.com oldalon található.

 

Címkék: