Interjú Patrick Lencioni-val – Az ideális csapatjátékos alázatos, éhes és okos

2017-12-01
2499 megtekintés

Hogyan ismeri fel és segíti egy vezető a három erényt a csapatában? Az erények a következők: alázat, éhség és bölcsesség. Az alábbi Patrick Lencionival készített interjú segít még többet tanulnunk erről.

Kérdés: Mely három erénnyel kell rendelkeznie az ideális csapatjátékosnak?

Lencioni: Három alapvető erény van, amely ideális csapatjátékossá tesz. Ezek: alázat, éhség és bölcsesség. Ezek közül a legfontosabb az alázat, az, hogy a csapatjátékos kész és képes a csapat érdekeit a sajátja elé helyezni. Csak a valóban alázatos ember képes ezt hatékonyan megtenni. A második erény az éhség, a vágy a kemény munkára, változtatásra és a feladatok elvégzésre. A harmadik erény az a valami, amit én bölcsességnek hívok. Ennek semmi köze az intelligenciához, sokkal inkább közösségi odafigyelésről és a kapcsolatok működtetéséhez szükséges józan észről szól. Az ideális csapatjátékosok amellett, hogy alázatosak és éhesek, a bölcsességüket az mutatja, hogy megértik a kollégáikat és hatékonyan dolgoznak együtt velük.

Kérdés: Az ideális csapatjátékos című könyvében Ön visszatér a csapatok témájához. El tudná mondani miért?

Lencioni: Az elmúlt húsz évben, mikor vezetőkkel és csapataikkal dolgoztam, azt tapasztaltam, hogy amikor egy csapattagból ezek közül az erények közül egy vagy több hiányzik, az összetartó csapat létrehozása sokkal nehezebbé válik. Néhány esetben ez teljességgel lehetetlen is. A The Table Group 1997-es alapítása óta ezt az elvet követjük a saját szervezetünkben is, mind a munkaerő-kölcsönzésnél, mind a menedzselésnél. Ez a három erény összefügg a sikerességgel és a hibák előfordulásával is. Arra a következtetésre jutottam, hogy ez a három, látszólag nyilvánvaló tulajdonság szükséges a csapatmunkához, ami az atlétáknál a gyorsaság, erő és összeszedettség.

Kérdés: Miért hívja ezeket „erényeknek” és nem tulajdonságoknak?

Lencioni: Azért, mert az erény szó egy szinonimája a „minőség” és „vagyontárgy” főneveknek. És ötvözi az integritás és erkölcs fogalmát is. Az alázat, amely a legfontosabb a három közül, egy igazi erény, a szó legtisztább értelmében. Az éhség és bölcsesség sokkal inkább a minőség vagy vagyontárgy kategóriájába esnek. A szó „tulajdonság” arra is utalhat, hogy ezek a tulajdonságok állandók (statikusak) – akár megvannak, akár nem. Az alázat, éhség és bölcsesség megtanulható és fejleszthető az olyan embereknél, akik odaszánják magukat ezeknek az erényeknek a művelésére.

Kérdés: Hogyan tudunk olyan csapatot építeni, ahol az emberek éhesek, alázatosak és bölcsek?

Lencioni: A legjobb, ha csak ideális csapatjátékosokat alkalmaz a szervezet. Ez nem mindig lehetséges, mivel a legtöbb vezetőnek nem adatik meg az a luxus, hogy a startvonaltól hozza létre a csapatát. De minden vezető törekedhet arra, hogy olyan embereket toborozzon, válasszon ki majd alkalmazzon, akik alázatosak, éhesek és bölcsek. Mivel jelenleg nincs megfelelő elemzési eszköz a szelektáláshoz és annak meghatározásához, hogy kiknél vannak meg ezek az erények, a könyvemben kiemelek néhány interjú kérdést és értékelési szempontot, amelyek segíthetnek a menedzsereknek és vezetőknek megtalálni az éhes, alázatos és bölcs jelentkezőket az adott állásra. A több körös interjúkkal és a referenciák ellenőrzésével egy menedzser tud olyan embereket találni, akik nagy valószínűséggel jó csapatjátékosok lesznek.

Kérdés: Mi a helyzet a meglévő alkalmazottakkal? Mi történik, ha olyan alkalmazottaink vannak, akik nem rendelkeznek ezekkel az erényekkel?

Lencioni: Vannak olyan emberek, akiknek természetes az alázat, éhség és bölcsesség, de tudunk kell, hogy akiben ezek nincsenek meg, azok is megtanulhatják. Vezetők értékelhetik az embereiket a három erényen keresztül, hogy segítsenek nekik meghatározni, hogy mi az amin még dolgozniuk kell saját maguk és a csapat érdekében. Mindig ez a legkedvezőbb eredmény.

Kérdés: Hogyan kapcsolódik ez a könyv az „Egy csapat 5 működési zavara” című könyvéhez?

Lencioni: A csapatról írt első könyvem olvasói közül sokan részt vettek tanácsadáson és tréningeken az 5 működési zavarral kapcsolatban. Ez a modell arra fókuszál, hogy egy csoportnak interaktívnak kell lenni ahhoz, hogy összetartó legyen. A mostani könyvem és a „alázatos, éhes, bölcs” modell az egyéni csapattagra fókuszál és azon erényekre, amelyek abban segítenek, hogy sokkal jobban kezeljük a működési zavarokat, amelyek gyengítik a csapatokat. Láttuk, hogy néhány csapat falakba ütközik a működési zavarok legyőzésének fejlődésben. Sok esetben, át tudják törni ezt a falat azzal, hogy a csapattagokat arra bátorítják, hogy egyénileg fejlődjenek ezekkel az erényekkel kapcsolatban. Továbbá, az új könyvemben szereplő modell és eszközök még azt a lehetőséget is felkínálják, hogy a csapattagok sebezhetők legyenek. Az erősségeiket és gyengeségeiket megmutatva – és ne felejtsük el, ez a vezetővel kezdődik – a csapat a bizalom egy magasabb szintjére tud jutni, amely sokkal elfogadhatóbbá teszi a konfliktusokat, odaszánást és elszámoltathatóságot.

Az eredeti interjú a The Table Group oldalon található.

Készült P L írásából 2016. október 10-én

Patrick Lencioni 10 üzleti könyv szerzője melyek közel 5 millió példányban keltek el, beleértve az” Egy csapat 5 működési zavara” címűt,. A Wall Street Journal az amerikai üzleti előadók közül az egyik legkeresettebbnek nevezete, vezetési és egészséges szervezeti témákkal kapcsolatban folytat tanácsadásokat. A GLS egyik kedvenc Lencioni témája a nemrégiben kiadott „Az ideális csapatjátékos”, bemutatja a három alapvető erényt, amely meggyorsítja a csapatmunkát és közös sikert tesz lehetővé.

 A könyv magyarul is megjelent a HVG Kiadó gondozásában

Címkék: , , ,