Warren Buffett legjobb befeketetései – Melinda Gates írása

2018-05-23
1109 megtekintés

Warren Buffett 2006-ban a vagyonának nagy részét az alapítványunknak adományozta, hogy küzdjünk a betegségek ellen és csökkentsük az egyenlőtlenséget. Néhány hónappal ezelőtt Warren megkért minket, hogy mondjuk el, milyen hatással volt az ajándéka a világunkra. Itt következik a válaszunk.

Ez a történet arról a hihetetlen nyereségről szól, amelyben a világ legszegényebb emberei részesültek az elmúlt 25 év során. Ez a történés nemcsak Warren és más filantrópusok nagylelkűségének köszönhető, nemcsak az emberek jótékonysági adományai és maguknak a szegényeknek az erőfeszítései által volt lehetséges – hanem adakozó nemzetek óriási hozzájárulásai miatt is, melynek következtében jött létre a globális egészségügyi és fejlesztési támogatások túlnyomó része.

Levélünk megjelenésekor drámai politikai átalakulások történnek ezekben az országokban, ideértve az új vezetést az USA-ban és az Egyesült Királyságban. Reméljük, hogy ez a történet mindenkit emlékeztet arra, miért is kell prioritást adni a külföldi segélyeknek: mert a legszegényebbek felemelésével nemzetünk legmagasabb értékeit fejezzük ki.

Az egyik legnagyobb érték ezek közül az a hit, hogy a legjobb befektetés, amit közülünk bárki valaha is megtehet, az mások életében van. Ahogy Warrennek elmagyaráztuk levelünkben, a megtérülés hatalmas.

———————————————————-

Kedves Warren!

Az Ön egy évtizeddel ezelőtti ajándéka lenyűgözött minket. Ez volt a legnagyobb ajándék, amit bárki valaha is adott bárkinek és tudjuk, hogy fantasztikus megtérüléssel tartozunk befektetéséért. Ebben a levélben megosztunk Önnel néhány fontos tényt és a globális egészségügyre fogjuk most a hangsúlyt helyezni – mert ez volt a mi filantrópiánk kiindulópontja és ez a legnagyobb része annak, amit teszünk.

 Kedvenc számunk

 Melinda: Minden év szeptemberében az ENSZ bejelenti azon 5 év alatti gyerekek számát, akik az előző évben hunytak el. Minden évben ez a szám összetöri a szívemet, de ugyanakkor reményt is ad. Tragikus, hogy annyi gyermek haldoklik, de egyre többen maradnak életben évről-évre.

Bill: Ha összeadjuk az évenkénti túlélők számát, 122 millió 5 év alatti gyerek menekült meg az elmúlt 25 év alatt. Ezek azok a gyerekek, akik meghaltak volna, ha a halálozási arány megmaradt volna ott, ahol 1990-ben volt.

A legjobb üzlet az oltások

Melinda: A gyermekkori oltottság a valaha legmagasabban van, 86%. És ez az arány a fejlett országok és a fejlődő országok között a valaha legalacsonyabb. Ez megmagyarázza az imént ismertetett magasabb gyermekkori túlélési számot– az oltások a legfőbb okai az 5 év alattiak halálozási száma csökkenésének.

Az újszülött halandóság csökkentése

Bill: Az élet első napja különösen veszélyes a babák számára és több, mint 2,5 millió újszülött hal meg az első hónapban. A világ nem tett olyan nagy előrelépést ezen a területen, mint a többi területen. Ma a gyermekkori halálozásnak 45 %-át teszi ki az újszülött halálozás, míg 1990-ben ez 40% volt.

Melinda: De néhány nagyon szegény ország megnövelte a túlélési arányát azzal, hogy bátorította a szoptatást és növelte az egészségügyi képzettségű dolgozók jelenlétét a születéskor. És azok az egészségügyi központok, amelyeket Afrikában támogatunk, ma már végeznek boncolásokat, így a patológusok többet tudhatnak meg az újszülöttek halálának okairól.

Az alultápláltság felszámolása

Melinda: Sokkal nagyobb valószínűséggel okozza a rosszul tápláltság a kisgyermekek halálát, mint a gyerekbetegségek. Ez a növekedésüket is rontja és emiatt sérül a kognitív fejlődésük is.

Bill: A rossz táplálkozás rombolja a legnagyobb arányban az emberek túlélését. Támogatunk olyan kutatásokat, amelyek meg tudják határozni a kulcsfontosságú tápanyagokat és megtalálják a módját, hogyan lehet beépíteni ezeket a szegény országokban élő gyerekek táplálkozásába. Miután a kutatók ezeket felfedezték, nőni fog azoknak a gyerekeknek a száma, akik elérik a lehetőségeiket , ami meg fogja változtatni a világot.

A szegénység szexista

Bill: A szegénység szexista. Minél szegényebb a társadalom, annál kevesebb nőnek van hatalma. A férfiak döntik el, hogy egy nő egyedül kimehet-e a lakásból, beszélhet-e más asszonyokkal, pénzt kereshet-e. A férfiuralom a szegényebb társadalmakban eszméletlen.

Melinda: Szerencsére, ahogy egy társadalom előre halad, a nők helyzete is fejlődik. De hogyan tehetnének szert nagyobb hatalomra a nők a szegény társadalmakban? Igazából, a nők a több hatalmat más nőktől tudják megkapni. Csak Indiában, kb. 75 millió nő vesz részt önsegítő csoportokban. Lehet, hogy csak azért jönnek létre a csoportok, hogy a nők hitelt kapjanak vagy megosszák az egészséggel kapcsolatos praktikáikat, de ha egy dolog egyszer elkezdődik, a nők abba az irányba fordulnak, amerre menni szeretnének. Ez a valódi biztatás.

Sokkal optimistább a helyzet, mint valaha

Bill: Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint, a megkérdezettek csak 1% tudta, hogy a világ felére csökkentette a szélsőséges szegénységet és 99%-uk alábecsülte a fejlődés mértékét. A tanulmány nemcsak a tudást tesztelte, hanem az optimizmust és a világ nem teljesített valami jól ezen a területen.

Melinda: Az optimizmus nemcsak a hit, hogy a dolgok automatikusan jobbak lesznek, ez hit abban, hogy jobbá tudjuk tenni a dolgokat. És sok esetben a világot tesszük jobbá – csökken a globális szegénység, kevesebb a gyermekhalálozás, az írástudatlanság csökken, a nők helyzete és a kisebbségek státusza növekszik.

Bill: Warren, nem lesz meglepő számodra, hogy mi sokkal optimistábbak vagyunk, mint valaha.

Melinda: És sokkal türelmesebbek is.

Bill: Ez az a szám, amiért az alapítványnál nap mint nap küzdünk: zéró malária, zéró HIV, zéró TBC. A gyermekbénulás van a legközelebb ehhez a mágikus számhoz. 1988-ban 350,000 új eset volt az egész világon. Tavaly 37.

Melinda: Ezek az esetek Észak-Nigériára és Afganisztán, Pakisztán egyes részeire korlátozódtak. A védőoltás ellátása ezeken a konfliktusos területeken nehéz és veszélyes. Hálával tartozunk a beoltóknak, akik kockázatot vállalnak, hogy minden gyereket elérjenek.

Bill: Ha a dolgok eléggé stabilak maradnak ezeken a konfliktusos területeken, az emberiség az utolsó gyermekbénulásos esettel fog találkozni valamikor ebben az évben.

Warren, ezek a számok segítenek a cél elérésében és a globális egészségért való küzdelemben. A problémák még mindig itt vannak, mert nehéz őket megoldani. De bízunk a világ tehetségében, energiájában és empátiájában – és hogy azzal fejezhetjük be a levelünket, hogy ragyogó kilátásaink vannak.

A gyermekbénulás hamarosan már történelem. A mi életünkben a malária megszűnik. Senki nem fog AIDS-ben meghalni. Néhány ember fog csak TBC-t kapni. A gyerekek mindenhol jól tápláltak lesznek. És a gyermekhalálozás a fejlődő országokban annyi lesz csak, mint a fejlett világban.

Nem tudjuk megmondani a pontos dátumot és nem tudjuk a következményt, de egy dologban biztosak vagyunk. A jövő meg fogja lepni a pesszimistákat.

Köszönjük Warren, hogy bizalmat adtál nekünk. Nem élünk vissza ezzel!

A Bill és Melinda Gates Alapítvány társelnökeként, Melinda Gates formálja és hagyja jóvá a stratégiákat, megvizsgálja az eredményeket és meghatározza a szervezet általános irányát. Munkája arra késztette őt, hogy a nők és a lányok felkészültségére összpontosítson, hogy változást eredményezzen az egészség és a családok, közösségek és társadalmak gyarapodása területeken. Miután 1987-ben csatlakozott a Microsoft Corporation-hez, segített sok multimédiás eszköz fejlesztésében.. 2006-ban elhagyta a Microsoftot. Hogy a filantropikus munkájára és családjára helyezze a hangsúlyt. Ez a poszt eredetileg a Gate’s LinkedIn Influence oldalon jelent meg.

Címkék: , ,