5 fontos lépés, hogy olyan döntéseket hozz, melyeket nem fogsz megbánni

2018-08-10
1502 megtekintés

Soha senki nem tanított meg, hogyan kell döntést hozni. Ha a döntés egyszerű, nincs is mit tanulni. De ha olyan vagy, mint én, akkor a nehéz döntéseknél teljesen el tudsz akadni. Mérlegeled az összes lehetőséget, aztán csak folytatod a mérlegelést. Végül valamit választasz, de valószínűleg később megbánod. Ahol ez minden évben megmutatkozik, az a nyári szabadság. Készülődve a nyaralásra, sok döntést meghozol. Hova menj, mennyi időre, hol szállj meg és mi legyen a program. Aztán jönnek azok a félelmetes mondatok:

“Tudom, hogy szabadságon vagy, de …”

  • Ez csak öt percet vesz igénybe.
  • Csak egy gyors igenre vagy nemre van szükségem.
  • Ez tényleg sokat segítene nekem.
  • Az ügyfél csak veled szeretne beszélni.

Most egy újabb döntés előtt állsz – az egyik legnehezebb előtt. Ez a “Nyári Dilemma”. Tudod, hogy szükséged van egy kis időre távol az irodától, de az irodának egy pillanatra szüksége van rád. Elkötelezett vagy, hogy időt tölts a családoddal, és figyelj magadra is, mindeközben arra is, hogy otthon minden sínen legyen. Mit csinálsz? A legnehezebb döntések – a munkahelyen és a magánéletben is – az ilyen egymásnak ütköző kötelezettségvállalásokból származnak.

Lehet, hogy már akkor felkészülsz erre a dilemmára, mikor még el sem hagytad az irodát. Azt mondod, hogy szeretnél egy kicsit kikapcsolni és elmenni a tengerpartra, de viszed magaddal a laptopodat, két telefont és egy töltőkkel teli táskát. Elküldtél egy out-of-office üzenetet a csapatnak, majd azt mondtad nekik, hogy SMS-ben elérhető vagy. Készen állsz, hogy lazíts és újra a családoddal légy, de van néhány utolsó dolog, amit be kell fejezned. Azt mondod nekik, hogy “ez csak egy óra”, de mindannyian tudjátok, hogy ez nem igaz.

A nyári dilemma a mai szakmai élet egyik jellemzője. Két lehetőség közé szorít minket, amelyek közül egyik sem teljesen elfogadható. Egy közelmúltban megjelent USA Today cikk azt írja:

Sokan nem hajlandóak leállni a munkahelyi e-mailezéssel és telefonálásokkal a szabadidejükben, függetlenül attól, hogy a gyerekek baseball játékát figyelik a lelátóról vagy egy tó mellett fekszenek feltett lábakkal. A mobiljaikon lógnak, melyek lehetővé teszik számukra, hogy szinte bárhonnan dolgozhassanak.

Amikor az emberek nem hoznak határozott döntést, hogy pihennek vagy dolgoznak vagy bármilyen más kötelezettséget vállalnak, akkor általában mindkettőt megpróbálják, és mindkettőben kudarcot vallanak. Mivel mindkét oldal áldozattal jár, honnan tudod, hogyan dönts?

Először tárgyalj magaddal!

Nincs olyan verzió, mely az ilyen típusú dilemmákat egyszeriben megoldja. De kibékülhetsz a saját döntéseddel, ha megtárgyalod azt saját magaddal még a döntés előtt. Ebben a cikkben megosztom az öt legjobb tanácsomat, ami egy jó döntéshez szükséges.

Amikor csak lehetséges, döntést kell hozni, mielőtt a dolog sürgőssé válik, ezért egyezz meg magaddal a Nyári Dilemmát illetően, mielőtt beülnél az autóba vagy felszállnál a gépre. Ha a nyaralás kezdete előtt nem választod meg a nyaralás-megszakítás módját, akkor a kísértés, hogy azt mond “ez csak egy percet vesz igénybe”, aláássa az egészet.

Az öt legjobb tanácsom, hogy hogyan lehet ezeket a nehéz döntéseket meghozni:

1) Ismerd fel, hogy különböző részeid különböző dolgokra vágynak.

Lehet azt érzed, hogy szétszakadsz, mert tényleg szeretnél nyaralni, de a munka is nagyon fontos számodra. Hogyan lehetséges ez? Melyik vagy valójában? Segít, ha megérted, hogy mindkét impulzus te vagy – csak különböző oldalaid. A “személyes” oldalunk szabadságot szeretne, a “szakmai” oldalunk pedig folytatná a munkát. Ez teljesen normális. Mindannyiunknak vannak különböző oldalai. Általában ezek a különböző oldalak jól irányíthatóak és a jó úton vannak, de a nehéz döntéseknél ütközésbe kerülnek.

2) Ismerd fel a különböző hangokat.

A következő lépés az, hogy sorba veszed a különböző oldalaidat, és meghallgatod mit akarnak mondani. Amíg ezt nem teszed meg, csak zűrzavar lesz a fejedben. Számba veheted őket úgy, hogy a konfliktust egy vitának képzeled, független vitapartnerekkel. Egy másik kép, amely jól ábrázolja ezt, ha az egészet egy nagy tárgyalásnak tekinted, ahol a különböző oldalaid a “belső tárgyalófelek”.

3) Adj minden vitapartnernek vagy tárgyalófélnek egy szerepet.

A következő lépés, hogy tisztán lássunk, s minden hangnak adjunk egy szerepet vagy egy személyiséget. Ha egyik részed sürget, hogy összpontosíts a gyermekeidre és élvezd a családdal töltött időt, akkor hívhatod ezt a belső tárgyalófélt Jó szülőnek. Ha egy másik oldalad formába szeretné hozni magát, kihasználni a szabadságot és bevezetni a napi edzést, hívhatod ezt a belső tárgyalót A Futónak. Melyek a legfontosabb szerepek, amelyek jelenleg versenyeznek az elmédben, és milyen nevet adnál nekik?

4) Vedd figyelembe az összes lehetőséget, mielőtt döntesz.

A versenyző csapatok a kapitány vezetése alatt fejlődnek. A belső tárgyalás ezen stádiumában felveszed a Csapatkapitány szerepét. Kapitányként meghallgatsz minden egyes belső tárgyalófelet, de egyikkel sem azonosítod magad. A kapitány feladata, hogy meghallgassa mit mondanak az egyes játékosok, és segítsen nekik egymásra is odafigyelni. Ha a belső tárgyalófelek nem tudnak megállapodásra jutni, akkor te, mint kapitány, gondold át a különböző perspektívákat, és mindent összevetve hozz döntést. Ha nem veszed fel a kapitány szerepét, akkor a csapat leghangosabb tagja nyer, és a többi belső tárgyalófél később alááshatja a döntésed. De ha meghallgatod mindazt, amit a belső tárgyalópartnereid mondanak, a kapitány meg tudja szerezni a bizalmukat, és jó döntést hozhat az összes érdeket figyelembe véve.

5) Lazíts egy kicsit!

Ezek a belső viták eléggé felhevülhetnek, és miután döntöttél, néhány részed csalódott lehet. A különböző részeid valódi érzelmekkel rendelkeznek, és mélyen belemerülhetnek a vitába. Ne feledd: légy figyelmes magaddal a tárgyalás alatt, még akkor is, ha a dolgok nem pontosan úgy alakulnak, ahogy eltervezted. Minél többet gyakorlod a belső tárgyalást, tanulva azt, hogy mi működik és mi nem, annál könnyebb lesz olyan döntéseket hoznod, amelyeket soha nem fogsz megbánni.

És élvezd a nyaralást!

Ez a cikk eredetileg a LinkedIn-ről származik, ezen a linken elérhető.

 

Erica Ariel Fox

Elnök, New York Times bestseller író, Mobius Executive Leadership

Erica a Harvard Jogi Karának tanára, ahol az egyezkedés tudományával foglalkozik. Publikációi jelennek meg a Forbes, a Huffington Post, a Bloomberg, The Harvard Business Review kiadványokban és cikkeit sokan követik a LinkedIn-en is. A Winning from Within könyvében egy olyan módszert ismertet, amely segít a fontos megállapodások során, mégpedig a saját magunkkal folytatott egyeztetéseknél. A Mobius Executive Leadership alapító tagja, amely szervezet vezetésfejlesztő programokat kínál és célzottan foglalkozik a senior vezetőkkel és felsővezetői csapatokkal.

Címkék: ,