Napi hány órát dolgozzunk?

2018-09-05
1216 megtekintés

A nyolc órás munkanapot az ipari forradalom ideje alatt alakították ki annak érdekében, hogy csökkentsék a fizikai munkát végzők gyárban töltött napi munkaidejét. Ez elég humánus megközelítés volt 200 évvel ezelőtt, mégis ma ezt nem annyira érezzük.

Az őseinkhez hasonlóan elvárják tőlünk, hogy napi nyolc órát dolgozzunk, apró szünetekkel, vagy éppen szünet nélkül. A legtöbb ember még az ebédidejében is dolgozik! A munkának ez az elavult megközelítése nemhogy segítene nekünk: visszatart minket a hatékony munkavégzéstől!

A Draugiem Csoport által a közelmúltban végzett tanulmány számítógépes alkalmazást használt a dolgozók munkamódszereinek nyomon követésére. Az alkalmazás mérte, mennyi időt töltenek az emberek különböző feladatokkal, és összehasonlították a hatékonyságuk szintjével.

Az emberek tevékenységének mérésekor lenyűgöző megállapításokra jutottak: A munkanap hossza nem számított sokat; az számított, hogy az emberek hogyan osztották be a napjukat. Különösen azok, akik fontosnak tartották a rövid szüneteket, sokkal produktívabbak voltak, mint azok, akik sokáig dolgoztak.

Az ideális munka-szünet arány 52 percnyi munka és 17 perc pihenés volt. Azok a személyek, akik tartották ezt az ütemtervet, különösen jól tudtak figyelni a munkájukban. Körülbelül egy óra időtartam alatt 100 százalékosan a feladatukra koncentráltak. Nem ellenőrizték a Facebookot és nem vonták el a figyelmüket az e-mailek.

Amikor fáradtnak érezték magukat (körülbelül egy újabb óra múlva), rövid szünetet tartottak, és közben teljesen távol maradtak a munkájuktól. Ez segített nekik, hogy frissen újra nekilássanak egy újabb produktív munkaórának.

Azok az emberek, akik felfedezték ezt a varázslatos hatékonysági arányt, túlszárnyalták a többieket, mert az emberi elme egyik alapvető szükségletéhez kapcsolódtak. Az agy természetes módon magas energiaszintű (kb. egy órás) és alacsony energiaszintű (15-20 perces) szakaszokban működik.

A legtöbb ember számára ez a természetes “energiaáramlási apály és dagály” azt eredményezi, hogy hullámzunk a nagy energiájú fókuszált időszakok és a sokkal kevésbé produktív időszakok között, mikor elfáradunk és megadjuk magunkat a zavaró tényezőknek.

A legmegfelelőbb módja, hogy elkerüljük a teljes kimerülést és a zavaró tényezőket, ha tudatosak vagyunk a munkanapunkkal kapcsolatban. Ahelyett, hogy egy óráig vagy tovább dolgoznánk, s közben megpróbálnánk küzdeni a zavaró tényezők és a fáradtság ellen, s a testünk egyre lassabban működne, ami azt jelezné, hogy ideje szünetet tartani.

Könnyebb valódi szüneteket tartani, ha tudja, hogy a szünetek produktívabbá teszik a napját.

Gyakran hagyjuk, hogy a fáradtság győzzön, mert még akkor is tovább dolgozunk, ha már elfáradtunk (bőven az energiánk és a fókusz elvesztése után), és a szünetek nem valós szünetek (az e-mailek ellenőrzése és a YouTube nézése nem tölt fel úgy, mint egy séta).

A nyolc órás munkanap az Ön számára akkor működhet jól, ha stratégiai időközökre osztja fel az idejét. Ha összehangolja a természetes energiaszinteket az erőfeszítéseivel, a dolgok simábban fognak menni.

 

Íme négy tipp, amelyek segítenek megtalálni a tökéletes ritmust.

1) Ossza fel a napot egy órás intervallumokra

Általában megtervezzük azt, hogy mit kell az adott nap, a hét vagy a hónap végére elérnünk. De sokkal hatékonyabbak lehetünk, ha arra koncentrálunk, hogy mit tudunk elérni épp most.

A megfelelő ritmus felvételén túl a nap egyórás időtartamok szerint való felosztása egyszerűsíti a lehetetlennek tűnő feladatokat úgy, hogy kezelhető egységekre darabolja fel azokat.

Ha nagyon precíz akar lenni, a napot 52 perces időközökre ossza fel, de egy óra is ugyanúgy működik.

2) Tartsa tiszteletben az egy órát

Az intervallum-stratégia csak azért működik, mert a legmagasabb energiaszintjeinket felhasználva viszonylag rövid idő alatt rendkívül magas szintű fókuszáltságot érünk el. Ha nem tiszteli az óráját és megszakítja azt szöveges üzenetek küldésével, e-mailezéssel vagy gyors Facebook-ellenőrzéssel, akkor a módszer nem fog működni.

3) Valóban pihenjen!

A Draugiem tanulmányában azt találták, hogy azok a munkavállalók, akik az óránkénti optimumnál gyakrabban tartottak szünetet, hatékonyabbak voltak, mint azok, akik egyáltalán nem pihentek. Hasonlóképpen azok is, akik szándékosan pihentető szünetet tartottak, jobban teljesítettek azoknál, akik a szünetekben nehezen tudtak elszakadni a munkájuktól.

A számítógéptől, a telefontól és a teendők listájától való távolmaradás elengedhetetlen a hatékonyság növeléséhez. Az olyan szünetek, mint a séta, a beszélgetés, vagy az olvasás a leghatékonyabb módjai a feltöltődésnek, mivel távol tartják a munkájától.

Egy fárasztó napon lehet, hogy csábító azon gondolkodni, hogy e-maileket olvassunk vagy telefonhívásokat bonyolítsunk szünet gyanánt, de valójában ezek nem pihentetnek, ezért ne adja meg magát ennek a gondolatnak!

Ne várjon addig, amíg a teste jelez, hogy szünetre van szüksége. Ha megvárja, míg teljesen elfárad, túl késő lesz – máris lemaradt egy maximálisan hatékony periódusról. A tervezett időbeosztás betartása biztosítja, hogy akkor dolgozzon, mikor a leghatékonyabb, és akkor pihenjen, amikor egyébként nem lenne produktív.

Ne felejtsük el, hogy sokkal hatékonyabb a rövid ideig tartó pihenés, mint az, hogy folytatja a munkát, amikor fáradt és kevésbé tud figyelni.

4) Összefoglaló

Ha a napját munka és pihenés kis szeleteire osztja fel a természetes energiaszinteknek megfelelően, gyorsabbá teszi a munkanapot és növeli hatékonyságot.

 

Travis Bradberry a társszerzője az Érzelmi intelligencia sikerkalauz – Minden, amit az EQ sikeres alkalmazásáról tudni kell című könyvnek. Ő alapította a TalentSmart nevű céget, amely a világ vezető érzelmi intelligencia teszteket és tréningeket nyújtó cége és a Fortune 500-as cégek kétharmadával áll kapcsolatban. Könyveit 25 nyelvre fordították le, s több, mint 150 országban elérhetőek. Cikkei megjelennek a Newsweek, BusinessWeek, Fortune, Forbes, Fast Company, Inc., USA Today, The Wall Street Journal, The Washington Post és The Harvard Business Review hasábjain is.

Címkék: , , ,