Amikor Isten azt mondja: Állj meg!

2018-10-10
1311 megtekintés

A vezetők minden nap nehéz döntésekkel szembesülnek. A választásaink együtt az életünk történetévé válnak. Craig Groeschel új könyvében (Isteni irányítás: 7 döntés, ami megváltoztatja az életedet – magyarul nem jelent meg) azt kutatja, hogyan tudjuk javítani a döntési szokásainkat. Íme, egy részlet a könyvből:

Fontos megállni és megfontolni, hogy választásaink vajon a helyes irányba visznek-e. Néha olyan irányba indulunk el, amiről tudjuk, hogy nem a legjobb. Ebben az esetben szükséges megállnunk. Nemcsak azért, hogy a következményeket számba vegyük, de azért is, hogy ne tartsunk tovább a rossz irányba. A megtérés szó szerint az jelenti, hogy irányt változtatunk, megállunk és Istenhez, valamint az Ő nekünk szánt útjára lépünk.

Az Ószövetségben van egy nagyszerű példa erre. A 2 Mózes 18-ban Mózes tudta, hogy valaminek változnia kell vagy nem képes az élet összes elvárását kezelni. Miután sikeresen kivezette Izráel népét Egyiptom rabságából, Mózes lett a felelőse annak, hogy  meghallgassa az izraeliták összes problémáját és ítéleteteket hozzon. Ezt folyamatosan végezte, egész nap és minden nap, amíg teljesen kimerült.

Végül jött Mózes apósa, Jetró, aki némi „kemény” szeretetet ajánlott: „Nem jó az, amit te cselekszel. Felettébb kifáradsz te is, ez a nép is, amely veled van; mert erőd felett való dolog ez, nem végezheted azt egymagad. Most [azért] hallgass az én szavamra, tanácsot adok néked.” (2 Mózes18:17–19)

Ismerősen hangzik? Sok mindent próbálsz egyszerre elvégezni és úgy érzed nem bírod tovább, de az is nehéz, hogy megállj?  Mi tart ebben a helyzetben? Mit csinálsz ma, ami nem jó a saját történetednek? Vannak-e szokások, gondolkodásmódok, káros szenvedélyek, bármi, ami megakadályozza, hogy a neked szánt történetet éld?

Jetró Mózesnek adott bátorítására van szükséged neked is: “és az Isten veled lesz” (19. vers). Jetró azzal folytatja, hogy egy egyszerű és gyakorlati megoldást javasol. Hagyd abba azt, ahogyan csinálod és kérj segítséget. Azt mondta Mózesnek, hogy válasszon ki alkalmas vezetőket és készítse fel őket azon viták kezelésére, amiket korábban ő hallgatott meg. Leírt egy olyan rendszert, amellyel nagy mennyiségű panaszt tud kezelni anélkül, hogy bármelyik vezetőt leterhelné. Lényegében egy vezetői struktúrát hozott létre, amelyben egyes „középvezetők” ezreket, mások százakat, néhányan ötvenet és néhányan tízet felügyelnek.

Ez a delegálás művészete!

Ahelyett, hogy Mózes az összes felelősséget magára venné, a hatáskörét olyan módon tudja delegálni, hogy mindenki meghallgatásra kerül. S Mózesra csak a legbonyolultabb és legfontosabb esetek maradnak, azok, amelyeket a „középvezetők” nem tudnak megoldani saját maguk. Ha megosztjuk a kötelezettségeinket, a saját terhünket könnyítjük meg és mindenki elégedetten mehet haza.

Mózes azonnal cselekedett: „Mózes hallgatott apósára, és úgy járt el, ahogyan Jetró tanácsolta.” (24. vers)

Belátta, hogy nem mindent kell neki magának elvégeznie. És ez óriási különbséget eredményezett.

A legtöbb Mózesről szóló nagyszerű történet, ami az ő kiváló vezetői képességeit mutatja be, azután történt, hogy Mózes megfogadta Jetró tanácsát.

Ne hagyd figyelmen kívül Mózes döntésének fontosságát: nem többet, hanem kevesebbet tett.

Abbahagyott valamit, ami nemcsak a körülményeit változtatta meg, hanem azt a történetet is, amelyet egy nap elmondhat.

Ugyanez vonatkozik rád is.

Isten hívhat arra, hogy megszakíts, elhagyj, vagy megszüntess valamit – megállíts egy dolgot, ami segít, hogy azt a történetet éld, amelyet Isten szán neked. Sokszor el kell engednünk azt, amihez ragaszkodtunk azért, hogy elfogadhassuk azt, amit Isten adni akar nekünk.

Craig Groeschel a LifeChurch.tv vezetője és alapítója, vezető lelkész. Innovatív technológiák felhasználásával hirdeti az igét az Egyesült Államok több helyszínén, illetve a Church Online segítségével világszerte is. Az egyház szolgálata, illetve a Krisztus-követők toborzása iránt elkötelezett LifeChurch.tv a világ számos gyülekezetével osztja meg forrásait – így többek között a YouVersion ingyenes Biblia-applikációt is.

Copyright 2017, Craig Groeschel.

A könyvből az idézet a Zondervan könyvkiadó engedélyével közöltük. www.zondervan.com

 

Címkék: , , , , , ,