Mutasd a pénzt: a bölcs és a bolond költségvetés

2019-05-15
1733 megtekintés

Általában két fajta szervezet létezik, mikor arról beszélünk, hogyan kezelik a pénzt.

Az első csoport megnézi, hogy mennyi jött be az elmúlt évben, és hozzáad annyi százalékot, amennyi bevételt várnak a következő évben. Ezt a hozzáadott százalék a költségvetésük „hit” része.

Vannak más szervezetek, akik ugyanonnan indulnak ki. Először megnézik, mennyi volt a bevétel az elmúlt évben, de ők levonják a százalékot, hogy mennyi bevételt várnak a következő évben. Azt állítják, hogy a teljes költségvetéshez hit szükséges.

Nyilvánvalóan ez két szélsőséges szemlélet, és sok olyan szervezet is van, akik valahol a kettő közötti spektrumon mozognak.

A pénzkezelés ezen két módja két nagyon eltérő eredményhez vezet.

Ezért az első szervezetet a „bolond” kategóriába helyezem, amikor a pénzügyi források kezeléséről beszélünk, és a második csoportot pedig „bölcsnek” tartanám ebben a megközelítésben.

Íme néhány példa a kettő megkülönböztetésére:

  Bölcs trendek

 

Bolond trendek

 

Költségvetés A korábbiakra hagyatkozva kevesebbet terveznek költeni, mint amennyi bevételt várnak.

 

Mindent elköltenek, plusz többet, mint amennyi a múlt évi bevétel volt.

 

Nehéz döntések Rutinszerűen priorizálja a költségeket, és kitörlik azokat a dolgokat, amelyek nem kritikusan fontosak.

 

Nem hajlandó spórolni a hosszútávú pénzügyi egészség érdekében.

 

Kultúra Mivel a szervezetnek gyakran több a bevétele, mint amit elkölt, ezért a költségvetés növekedési üzemmódban van. Ez lehetőséget ad új befektetésekre.

 

Mivel a „hit” mérték alig számottevő, a szervezet folyamatos költségvetés-csökkentési üzemmódban van. Gyakori a költségvetés befagyasztása.

 

Nagylelkűség Általában elég nagylelkűek a beruházásaikkal a szervezeten kívül, mert mindig van elérhető pénz.

 

Általában elég fukarok a beruházásokkal a szervezeten kívül, mert a pénz épp csak elég.

 

Új kezdeményezések Mindig keresik az új lehetőségeket, hogy növeljék a szervezet befolyását.

 

Mindig próbálják azt finanszírozni, amit már korábban is.

 

Pénzügyi csapat Meghúzzák a gyeplőt a költségvetési folyamatban, s ezáltal szabadságot teremtenek az adott éven belül.

 

Nagy szabadságot adnak a költségvetési folyamat során, év közben pedig meghúzzák a gyeplőt.

 

 

Szeretném, ha a szervezetek bölcsebben bánnának a pénzügyi erőforrásaikkal, mert ezzel lehetőséget teremtenek a nagylelkűségre – például új dolgokba fektetnek be- amelyeket a bolond soha nem lesz képes finanszírozni.

Melyik irányhoz tartozik a te szervezeted?

A következő kérdések segíthetnek, hogy felismerd az irányultságodat:

  • Azt tervezed, hogy kevesebbet költesz, mint amennyi bevételre számítasz?
  • Képes vagy arra, hogy csökkentsd a kiadásokat néhány területen, annak érdekében, hogy más prioritásokat tudj finanszírozni?
  • Voltál már abban az irigylésre méltó helyzetben, hogy új módokat találtál mások megsegítésére vagy a víziód bővítésére, mert több volt a bevételed, mint a kiadásod?
  • Teljes mértékben finanszírozod a növekedési motorjaid, azért, hogy új lehetőségeket szerezz? (Ahelyett, hogy csak a múltban végzett tevékenységeket finanszírozod.)
  • A költségvetési folyamatod szabadságot teremt a vezetők számára, annak érdekében, hogy teljesítsék a szervezet küldetését?

Ha ezek közül a kérdések közül bármelyikre nemmel válaszoltál, talán eljött az ideje, hogy megvizsgáld, bölcsen bánsz-e a pénzügyi erőforrásaiddal.

Tony Morgan az alapítója és vezető stratégája az Unstuck Csoportnak, egy cégnek, amely segít a gyülekezeteknek, hogy ne ragadjanak le. Konzultáción és coachingon keresztül célja a látásra, a stratégiára és a cselekvésre való fókuszálás. 14 éven át Tony a West Ridge Gyülekezetnek volt elöljárója Dallasban, a NewSpring Gyülekezetben Észak Karolinában és a Granger Community Gyülekezetben Indiana államban.

Ez a cikk eredetileg Tony Morgan hivatalos oldalán jelent meg.

Címkék: ,